
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 250 g brązowego cukru
- 70 g wody
- 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
- 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 50 g octu, do Mycia Wstępnego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 355 kJ / 85 kcal
- Białko
- 1 g
- Węglowodany
- 9 g
- Tłuszcz
- 5 g
- Błonnik
- 0.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bezy klasyczne
3 godz. 15 min
Krówki szkockie (Scottish tablets)
2 godz. 15 min
Sos karmelowy
1 godz. 30 min
Słodkie migdały w karmelu
20 min
Karmelowe toffi
2 godz.
Orzeszki ziemne w karmelu
1 godz. 30 min
Owoce z grzańcem pod koglem-moglem
45 min
Jogurt kokosowy (wegański)
12 godz. 25 min
Wolno gotowane ananasy w syropie chili z kruszonką kokosową (z osłoną noża miksującego)
3 godz. 40 min
Krem kataloński (crema catalana) z przyprawami korzennymi
1 godz. 40 min
Orzechy laskowe w karmelu
1 godz. 30 min
Karmelowy budyń
1 godz.