Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz
- 100 g grzybów, suszonych (np. borowików, podgrzybków)
- 600 g wody
- 500 g kapusty kiszonej, dobrze odsączonej
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 120 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki cukru
Ciasto
- 550 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 30 g oliwy z oliwek
- 300 g wody, ciepłej, plus dodatkowa ilość do gotowania pierogów
- sól, do gotowania pierogów
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2373.9 kJ / 567.4 kcal
- Białko
- 12.5 g
- Węglowodany
- 90.8 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.9 g
- Błonnik
- 8 g
- Sód
- 1160.4 mg
Alternatywne przepisy
Kopytka
40 min
Krokiety z mięsem i pieczarkami
1h 15 min
Pierogi z mięsem
1h
Krokiety z grzybami i kapustą
2 Std. 10 Min
Pierogi ruskie
1h 30min
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
3u. 30min
Faworki na żółtkach z piwem
2h 30 min
Oponki serowe
45 min
Faworki - róże
1h 10 min
Makowiec świąteczny
2 Std. 10 Min
Pączki
1h 20 min
Makaron jajeczny
1h