
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g fig, suszonych pokrojonych na kawałki
- 40 g daktyli, suszonych, bez pestek pokrojonych na kawałki
- 40 g rodzynek
- 40 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- wrząca woda do namoczenia bakalii (patrz wskazówka)
- 3 żółtka
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 50 g cukru pudru
- 300 g chałwy waniliowej, pokrojonej w kostkę
- gorzka czekolada, o zawartości min. 70% kakao rozdrobniona w TM (patrz wskazówka), do dekoracji
- borówki amerykańskie do dekoracji
- bezy pokruszone, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 367.5 kcal / 1538.5 kJ
- Białko
- 6.5 g
- Tłuszcz
- 25.8 g
- Węglowodany
- 30.8 g
- Błonnik
- 30 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.2 g
- Sód
- 52.8 mg