Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g fig, suszonych, pokrojonych na kawałki
- 40 g daktyli, suszonych, bez pestek, pokrojonych na kawałki
- 40 g rodzynek
- 40 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- wrząca woda, do namoczenia bakalii (patrz wskazówka)
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu (w tym 350 g mocno schłodzonej)
- 50 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 300 g chałwy, waniliowej, pokrojonej w kostkę
- gorzka czekolada, o zawartości min. 70% kakao, rozdrobniona w TM (patrz wskazówka), do dekoracji
- borówki amerykańskie, do dekoracji
- bezy, pokruszone, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1538.5 kJ / 367.5 kcal
- Białko
- 6.5 g
- Węglowodany
- 30.8 g
- Tłuszcz
- 25.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.2 g
- Błonnik
- 30 g
- Sód
- 52.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Trufle kokosowe z białą czekoladą
1 Std. 15 Min
Batoniki migdałowo-kawowe z czekoladą
4h 50min
Financiery orzechowe z malinami
1h 20min
Lody z pasty z fasoli adzuki (anko)
10 Std. 10 Min
Moczka wegańska
45min
Płynny budyń – 1200 ml
15min
Czekoladowe pralinki z likierem
1h 30min
Cukier cynamonowy
5min
Trufle kawowe
30min
Sernik czekoladowy z gruszkami w winie
13 Std. 50 Min
Lody z solonym karmelem
14h
Bezy klasyczne
3h 15min