Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tapenade noire ou verte
-
250
g d'olives noires dénoyautées (ou 400 g entières)
lub 250 g d'olives vertes dénoyautées (ou 400 g entières) -
3
gousses d'ail (pour la tapenade noire)
lub 2 gousses d'ail (pour la tapenade verte) -
2
c. à soupe de câpres au vinaigre (pour la tapenade noire)
lub 1 c. à soupe de câpres au vinaigre (pour la tapenade verte) - 4 filets d'anchois à l'huile (pour la tapenade noire seulement)
- du poivre moulu
-
15
g d'huile d'olive (pour la tapenade noire)
lub 2 c. à soupe d'huile d'olive (pour la tapenade verte)
Purée d'olives, amandes et basilic
- 80 g d'amandes décortiquées
- 250 g d'olives vertes dénoyautées
- 4 brins de basilic frais, effeuillés
- 2 gousses d'ail
- 2 c. à soupe d'huile d'olive
- du poivre moulu
- Wartości odżywcze
- na 1 bocal
- Kalorie
- 6471.3 kJ / 1546.7 kcal
- Białko
- 27.8 g
- Węglowodany
- 48.6 g
- Tłuszcz
- 148.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.7 g
- Błonnik
- 27.3 g
- Sód
- 6722.8 mg
Alternatywne przepisy
Fougasse aux olives
2 Std. 50 Min
Tapenade de tomates
5 min
Tapenade
10 min
Pissaladière
2 godz. 10 min
Rillettes de thon aux câpres
15 Min
Aïoli
10 min
Tartinade de tomates séchées
10 min
Anchoïade
15 Min
Caviar d'aubergine "express"
20min
Tapenade
10 min
Dip de feta et de poivron (ktipiti grec)
20min
Tapenade de Marseille
15 Min