Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 12 g grzybów, suszonych, np. podgrzybków, borowików
- 30 g wody
- 100 g pieczarek, pokrojonych na kawałki
- 50 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 60 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 120 g białego wina, wytrawnego
- 200 g bulionu drobiowego, płynnego
- 125 g śmietany, 18% tłuszczu
- 25 g mąki pszennej
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 551.5 kJ / 131.5 kcal
- Białko
- 2.2 g
- Węglowodany
- 4.5 g
- Tłuszcz
- 10.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.2 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 272.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Spaghetti z czosnkiem niedźwiedzim i rzodkiewkami
40min
Gołąbki z kaszą i grzybami; Sos grzybowy
1h 45min
Omułki i małże sercówki w sosie porowym
1h
Sos śmietanowo-porowy
30min
Krem pieczarkowy z tymiankową śmietaną i grzankami z serem pleśniowym
1 Std. 10 Min
Purée ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim i masłem musztardowym
50min
Moskole z podhalańskim sosem grzybowym
2 Std. 40 Min
Krem z suszonych grzybów
55min
Gnocchi z topinamburu z sosem grzybowym
2h 10min
Sos pieczarkowy
40min
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
1h 15min
Sos pieczeniowy
55min