
Urządzenia i Akcesoria
Kurczak na Varomie; Purée ziemniaczane, surówka z marchewki i selera; Ciasto z kruszonki owsianej z owocami
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
5 porcji
Składniki
Kurczak na Varomie
-
1000 g wody
-
1 tuszka z kurczaka (ok. 1300 g), bez podrobów
-
2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych np. ziół prowansalskich, oregano, majeranku
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
1 łyżeczka soli
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżki oleju
Ciasto z kruszonki owsianej z owocami
-
230 g mąki pszennej
-
130 g płatków owsianych
-
130 - 150 g cukru
-
170 g masła pokrojonego na kawałki
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka aromatu waniliowego naturalnego
-
1 szczypta soli
-
400 - 500 g owoców np. truskawek, porzeczek, śliwek bez pestek, jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
-
30 - 50 g skrobi ziemniaczanej
Surówka z marchewki i selera
-
300 - 400 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
150 - 200 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
50 - 75 g jabłka (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
-
100 g jogurtu greckiego (patrz wskazówka)
-
5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Purée ziemniaczane
-
1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2 cm kawałki
-
350 g mleka
-
1 łyżeczka soli
-
30 g masła
-
2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1099 kcal /
4601.3 kJ
Białko
61.2 g
Tłuszcz
53.1 g
Węglowodany
99.7 g
Błonnik
11.4 g
Tłuszcz nasycony
22.3 g
Sód
1420.2 mg