Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto jasne
- 110 g wody, letniej
- 20 g oleju rzepakowego
- 30 g cukru
-
10
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) - 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
Ciasto kakaowe
- 120 g wody, letniej
- 20 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma
- 30 g cukru
-
10
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży - 250 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
Formowanie i gotowanie
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- 500 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 713 kJ / 170 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zakręcone bułeczki piknikowe
50 min
Drożdżowy koszyczek wielkanocny
2 Std. 10 Min
Tureckie börki z ziemniakami
1 godz. 15 min
Wytrawne orzechowe scones
30 min
Marchewki w jadalnej ziemi
1 Std. 50 Min
Bułeczki drożdżowe z groszkami czekolady i piankami marshmallow
2 Std. 30 Min
Precle
1 godz.
Bułeczki mleczno-maślane
2j 55 mnt
Małpi chlebek
3 godz.
Słodkie weneckie bułki maślane
2 Std.
Jajka na chmurce (Cloud eggs)
25 min
Bułeczki śniadaniowe
1h 45min