
Urządzenia i Akcesoria
Królewiec
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 9 godz. 45 min
24 kawałki
Składniki
Ciasto miodowe
-
150 g masła pokrojonego na kawałki
-
20 g miodu, płynnego
-
400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
120 g cukru pudru
-
1 jajko
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Biszkopt
-
6 jajek
-
200 g cukru
-
180 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa i złożenie ciasta
-
750 g mleka w temp. pokojowej
-
165 g cukru
-
25 g mąki pszennej
-
35 g skrobi ziemniaczanej
-
10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
300 g masła pokrojonego na kawałki
-
1 słoik powideł śliwkowych (ok. 400 g)
Polewa
-
100 g masła pokrojonego na kawałki
-
120 g cukru pudru
-
50 g kakao naturalnego, niesłodzonego
-
40 g mleka
-
wiórki kokosowe ilość do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
456 kcal /
1910 kJ
Białko
7 g
Tłuszcz
22 g
Węglowodany
58 g
Błonnik
1.2 g
Tłuszcz nasycony
14 g
Sód
137 mg