Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spód biszkoptowy
- masło, ilość do natłuszczenia formy
-
120
g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
lub bułka tarta, ilość do oprószenia formy - 4 jajka
- 120 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli (opcjonalnie)
Masa serowa
- 6 jajek (patrz wskazówka)
- 200 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka, podzielonego na kawałki
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 40 g budyniu waniliowego, w proszku, niesłodzonego
- skórka otarta z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 20 g koniaku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
- woda, do pieczenia
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1577.4 kJ / 376.8 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 32.9 g
- Tłuszcz
- 22.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.9 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Sód
- 116.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto orzechowe
1h 40 min
Makowiec z bezą
2 Std. 40 Min
Sero-makowiec
9h 40 min
Sernik na zimno z galaretką i morelami
8 Std.
Kokosanka z owocami
1h 20min
Puszysty sernik z mlekiem w proszku
4h 50min
Sernik Izaura
2h
Sernik krakowski
4 Std. 55 Min
Sernik z brzoskwiniami i kokosem
6h 50min
Sernik wiedeński
9 Std. 45 Min
Sernik królewski
4 godz. 35 min
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 Std.