![Carciofi alla romana Carciofi alla romana](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/211001B2-11A2-4F94-B02B-8BFCC1CB858D/Derivates/083A16DA-C4B3-4C1D-A488-84D39EFAFE3D.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 carciofi
- 1 limone, preferibilmente biologico
- 1 mazzetto di prezzemolo, le foglioline lavate ed asciugate
- ½ - 1 spicchio di aglio
- 1 pizzico di sale
- 40 g di olio extravergine di oliva
- 100 g di vino bianco secco
- 300 g di acqua
-
½
dado per brodo vegetale (dose per 0,5 l)
lub 1 cucchiaino raso di dado per brodo vegetale fatto in casa
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 519 kJ / 124 kcal
- Białko
- 4.1 g
- Węglowodany
- 3.9 g
- Tłuszcz
- 10.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Carciofi romani gratinati
45 min
Cannocchie al Varoma
55 min
Minestrone
45 min
Piselli al prosciutto
20 min
Contorno di verdure
25 min
Seppie con i piselli
40 min
Carciofi trifolati
30 min
Insalata di cardi alle erbe e pinoli
40 min
Puntarelle alla romana
15 min
Baccalà all'olio con scarola e pomodorini
1 Std.
Carciofi all'aceto light
45 min
Carciofi alla maremmana
40 min