Ryż na parze z wieprzowiną (Pudding ryżowy)
TM6 TM5

Ryż na parze z wieprzowiną (Pudding ryżowy)

4.0 (5 ocen)

Składniki

Słodki sos chili

  • 2 łyżki czerwonego sosu chili
  • 1 łyżka ketchupu
  • 30 g cukru
  • 100 g wody
  • ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
    lub ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej

Pudding ryżowy

  • 450 g ryżu białego, kleistego, krótkoziarnistego, np. ryżu do sushi
  • 50 g sosu sojowego
  • 30 g cukru
  • 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
  • 200 g chudego mięsa wieprzowego, bez ścięgien, pokrojonego w paski (5 x 1 x 0,5 cm)
  • 30 g oleju
  • 12 - 15 grzybów shiitake, suszonych (ok. 20 g), namoczonych, pokrojonych w paski
    lub 20 g grzybów, suszonych, namoczonych, pokrojonych w paski
  • 50 g krewetek, suszonych (opcjonalnie)
  • 600 g wody
  • 5 gałązek kolendry, świeżej, posiekanej, do dekoracji
  • 10 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych, posiekanych, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1163 kJ / 278 kcal
Białko
12 g
Węglowodany
45 g
Tłuszcz
5 g
Błonnik
0 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy