![Rum baba Rum baba](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/8E7DAD2F-F8B9-4E74-9BF7-FA34CE2D6FF9/Derivates/eeddaef7-2162-46f5-8544-c4d3cdd1617f.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Baba
- 8 eggs
- 50 g white sugar
- 160 g salted butter, cut into pieces
- 15 g dried instant yeast
- 450 g baker's flour
- oil, for greasing
Rum syrup
- 1 lemon, zest only, no white pith
- 600 g water
- 1 - 2 pinches ground cinnamon
- 60 g honey
- 250 g white sugar
- 200 g white rum
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1703.3 kJ / 405.5 kcal
- Białko
- 9.9 g
- Węglowodany
- 55.5 g
- Tłuszcz
- 16.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.4 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 167.5 mg
Alternatywne przepisy
Kourabiedes (Greek moon biscuits)
1h
Coffee semifreddo
6h 30min
Blue Mussels with Herbed Cream Sauce
30min
Grace's family biscuits
45min
Smoked Indian-spiced quail
3h 20min
Cheesecake ice cream
3 Std.
Tiraccino
1 godz. 5 min
Tsoureki (Greek Easter bread)
2 Std. 20 Min
Brioche buns with cheese
2h 30min
Greek Easter biscuits (Koulourakia)
1 Std. 15 Min
Rizogalo (Greek rice pudding)
1 Std. 10 Min
Durban naan
1h 45min