![Chocolate berry baked Alaska Chocolate berry baked Alaska](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/D22656F2-ABEC-42F1-AD3D-32D4030E76DC/Derivates/59fa6764-3900-4fb7-b615-717887cb1ce3.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Chocolate cake
- 130 g unsalted butter, softened, plus extra for greasing
- 120 g caster sugar
- 1 tsp natural vanilla extract
- 2 eggs
- 100 g self-raising flour
- 20 g cocoa powder
- 1 pinch salt
Ice cream
- 100 g dark chocolate, broken into pieces
- 1 tsp ground roasted wattleseed (optional - see Tips)
- 80 g milk
- 500 g pouring (whipping) cream
- 150 g condensed milk
- 1 tsp natural vanilla extract
- 50 g frozen mixed berries
Meringue
- 200 g caster sugar
- 3 egg whites
- 1 pinch cream of tartar
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2741.2 kJ / 652.7 kcal
- Białko
- 9.6 g
- Węglowodany
- 55.7 g
- Tłuszcz
- 44.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 28.3 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 207.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chocolate Sauce
5min
Chocolate sauce
20 Min
Triple-chocolate Christmas Pud
860h 30 min
Mandarin crème brûlée
4hod. 15min
Orange and passionfruit Eton mess
2 Std. 50 Min
S'mores cupcakes
2h 40min
Meringues
5 godz.
Oranges in caramel syrup with ginger wafers
4 godz. 30 min
Croquembouche
3 Std. 30 Min
Chocolate caramel bars
1 Std. 40 Min
Crème brûlée
7h
Chocolate ganache
20 Min