Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Germteig
- 20 g frische Germ, zerbröselt
- 100 g Zucker
- 150 g Milch
- 400 g Weizenmehl, glatt
- 1 Ei (Größe M)
- 80 g Butter, in Stücken
- 1 Prise Salz
Streusel
- 250 g Weizenmehl, glatt
- 150 g Butter, kalt, in Stücken
- 130 g Zucker
- 1 TL Vanillezucker
Belag
- 250 g Mohnsamen (Waldviertler Graumohn)
- 110 g Zucker
- 500 g Milch
- 80 g Weichweizengrieß
- 80 g Butter, in Stücken
- 2 Eier (Größe M)
- 1 TL Zitronensalzpaste, selbst gemacht (siehe Tipp)
- Staubzucker zum Bestreuen
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1692 kJ / 404 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 46 g
- Tłuszcz
- 21 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.5 g
- Błonnik
- 4.4 g
Alternatywne przepisy
Topfentorte mit Streusel
1 Std. 55 Min
Mohnstrudel
2h 30min
Topfen-Mohn-Torte mit Äpfeln
2 Std.
Marillen-Topfen-Tascherl
1h 15min
Garstner Drahdiwaberl (Nussstangerl)
2h 45min
Mürber Birnen-Walnuss-Strudel
2 Std.
Mohn-Joghurt-Kuchen
2h 20min
Tante Poldis Nussgugelhupf
1 godz. 30 min
Topfengitterkuchen mit Kirschen
1h 15min
Wiener Rehrücken
3 Std. 40 Min
Nusstorte mit Buttercreme
17h
Mohn-Zebra-Kuchen
1 Std. 10 Min