Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Germteig
- 15 g Rum
- 230 g Milch
- 90 g Butter, in Stücken
- 50 g Feinkristallzucker
- 10 g Vanillezucker
- 1 TL Honig
- 25 g frische Germ
- 500 g Weizenmehl, universal, etwas mehr für die Arbeitsfläche
- 1 TL Backpulver
- 1 Eidotter
- 2 TL Zitronensalzpaste, selbst gemacht (siehe Tipp)
Mohnfülle und Fertigstellung
- 160 g Mohnsamen
- 50 g Zucker
- 80 g Milch
- 30 g Butter, in Stücken
- 15 g Rum
- 40 g Powidl
- 1 ½ TL Zitronensalzpaste, selbst gemacht (siehe Tipp)
- 1 Ei, verquirlt
- 3 Rosinen
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 766 kJ / 183 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 22 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Błonnik
- 3 g
Alternatywne przepisy
Punschkrapferl
1 Std. 5 Min
Gedrehter Mandelkranz
2 godz. 20 min
Buchteln mit Powidl
2 godz. 20 min
Spiegelei-Nester
1 godz. 20 min
Marillen-Himbeer-Zupfkuchen
2 godz. 50 min
Garstner Drahdiwaberl (Nussstangerl)
2h 45min
Sonntags-Striezel
2 godz. 15 min
Salzstangerl
1 godz. 25 min
Schokomousse-Biskuitroulade
2 Std. 30 Min
Biskuitroulade mit Erdbeer-Topfen-Fülle
4 Std. 35 Min
Eisweintascherl
1 godz. 20 min
Bananenschnitten
3 godz.