Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g Haselnüsse
- 60 g Butter, in Stücken
- 60 g Staubzucker, etwas mehr zum Bestreuen
- 1 Msp. Zimt, gemahlen
- 50 g Semmelbrösel
- 700 g Wasser
- 500 g Erdäpfel, mehlig, geschält, in Stücken (2-3 cm) (siehe Tipp)
- 2 Eier (Größe M)
- 1 TL Zitronensalzpaste, selbst gemacht (siehe Tipp)
- 150 g Topfen, abgetropft
- 1 EL Rosinen (opcjonalnie)
- 400 g Weizenmehl, griffig, etwas mehr zum Bemehlen
- 1 Prise Salz
- 15 g Vanillezucker
- ½ Zitrone, Schale abgerieben
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 2289 kJ / 547 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 70 g
- Tłuszcz
- 24 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 6 g
- Sód
- 163 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Vollkorn-Topfenknödel mit Pfirsich - Marillenröster
1h 20min
Milchrahmstrudel
1 godz. 55 min
Mohn-Topfen-Knödel mit Apfelmus (glutenfrei)
45min
Topfenknödel mit Marillenröster
1h 20min
Mohnnudeln
1h 30min
Topfenknödel mit Zwetschkenröster
50 min
Osternest aus Germteig
2 Std.
Sonntags-Striezel
2 Std. 15 Min
Wiener Rehrücken
3u. 40min
Kaspressknödelsuppe
1sa 35 dk
Gefüllte Lebkuchen
11 godz. 30 min
Buchteln mit Vanillesauce
1h 40min