![Som tum (Thai green papaya salad) Som tum (Thai green papaya salad)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/AB343849-D77F-4931-AD14-852B537B09E8/Derivates/ACEB01EA-0393-4FEE-87A0-F1C974B3BCD1.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Salad
- 500 g green papaya, cut into julienne (see Tips)
- 70 g roasted salted peanuts
- 200 g fresh bean sprouts
- 2 tomatoes, deseeded and cut into thin strips
- 3 spring onions/shallots, trimmed and cut into matchsticks
- 1 bunch fresh Thai basil leaves, roughly chopped
- 1 bunch fresh coriander leaves, roughly chopped
- 1 fresh long red chilli, trimmed, deseeded if preferred and cut into thin slices
Dressing
- 30 g fish sauce
- 30 g peanut oil
- 30 g soy sauce
- 60 g lime juice
- 2 tsp white sugar
- ¼ - ½ tsp dried chilli flakes, to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 725 kJ / 172.6 kcal
- Białko
- 5.6 g
- Węglowodany
- 11.3 g
- Tłuszcz
- 10.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 5.2 g
- Sód
- 797.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Fresh coconut chutney
10 Min
Coconut and Coriander Chutney
5 Min
Grilled eggplant with lime and ginger dressing
30min
Goi muc (squid salad)
45 Min
Sichuan pepper and chilli salt squid
30min
Tamarind Paste
15 Min
Ma po dou fu (mapo tofu)
15 Min
Pho bo (Vietnamese beef and noodle soup)
2h
Tom yum goong (hot and sour soup)
45 Min
Sambal udang
50 Min
Larb (spicy minced chicken salad)
40min
Vietnamese mixed meat pho
1 Std. 50 Min