Urządzenia i Akcesoria
Maślany kurczak ze śmietaną (butter chicken)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji
Składniki
-
500 g fileta z piersi kurczaka pokrojonego na 3-4 cm kawałki
-
4 łyżeczki przyprawy garam masala, (patrz wskazówka)100 g pasty curry tikka
-
40 g masła klarowanego (ghee) (patrz wskazówka)
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
10 g kolendry, świeżej tylko liście
-
3 ząbki czosnku
-
1 - 2 czerwone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki1 - 2 zielone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
-
1 łyżeczka soli
-
2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
2 łyżeczki kolendry, mielonej
-
½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
100 g wody
-
70 g koncentratu pomidorowego
-
500 g śmietany UHT, 18% tłuszczu500 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
568.4 mg
Białko
22.7 g
Kalorie
2094.2 kJ /
500.5 kcal
Tłuszcz
41.2 g
Błonnik
2.8 g
Tłuszcz nasycony
24 g
Węglowodany
12.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SZYBKIE OBIADY V
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kurczak garam masala z ryżem
40 min
Przyprawa garam masala
5 min
Kurczak garam masala
40 min
Kurczak w sosie satay
30 min
Orzechowy kurczak po tajsku z kokosowym ryżem
1 godz.
Kokosowe curry z kurczakiem i ryżem
45 min
Kurczak tikka masala z cytrynowym ryżem
4 godz. 30 min
Maślany kurczak (Butter chicken)
1 godz.
Kurczak w sosie sezamowym z ryżem i chrupiącymi warzywami
40 min
Kurczak w miodowym sosie teriyaki z warzywami i ryżem
45 min
Maślany kurczak z curry (Butter chicken)
1 godz.
Kurczak po koreańsku
30 min