![Lemony Broccoli and Chickpea Pitas Lemony Broccoli and Chickpea Pitas](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/A53D10AE-4DA9-45F9-A2DD-CC88BFA63A3F/Derivates/73ce2f13-cf2c-4939-b445-619a57b2c895.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 lemons, 1 thin peel only, no pith and 2 oz juice reserved
- 2 garlic cloves
- 1 tsp salt
- ¼ tsp dried red chili flakes
- ⅛ tsp ground black pepper
- 2 oz extra virgin olive oil
- ½ oz Dijon mustard
- ½ oz honey
- 1 tbsp capers, drained
- 12 oz broccoli florets (see Tip)
- 1 can chickpeas, rinsed, drained (approx. 15 oz)
- 5 pita breads, halved
- lettuce, to serve
- 2 oz red onions, thinly sliced (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1598 kJ / 382 kcal
- Białko
- 13 g
- Węglowodany
- 56 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 9 g
- Sód
- 954 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Vegan Green Pea Fritters
20min
Vegan "Beefy" Burger
1 godz. 40 min
BBQ Pulled Jackfruit with Coleslaw
30min
Black Bean Walnut Patties
35min
Lentil Mushroom Stroganoff
55min
Curried Cauliflower and Chickpea Salad
40min
Texas White Bean Salad
15min
Cauliflower Steaks
45min
Vegan Cashew Sauté
35min
Roasted Vegetables with Farro and Lemon Feta Dressing (Ben)
55min
Greek Broccoli with Arugula Pesto and Roasted Lemon
30min
Creamy Broccoli Salad
10min