Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g jasmine rice
- 1 tsp sea salt
- 1050 g water
- 3 garlic cloves
- 2 ½ cm piece fresh ginger, peeled
- 3 fresh bird's eye chillies, trimmed and deseeded if preferred
- 60 g vegetable oil, plus 2 teaspoons extra
- 500 g beef mince
- 60 g fish sauce
- 60 g oyster sauce
- 40 g caster sugar
- 1 tsp ground white pepper
- 2 tsp Chicken stock paste (see Tips)
- 100 g green beans or snake beans, trimmed and cut into bite-size pieces
- ½ bunch fresh holy basil (approx. 15 g), leaves only (see Tips)
- 4 whole eggs
- fried shallots, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3501.4 kJ / 833.7 kcal
- Białko
- 43.2 g
- Węglowodany
- 76.1 g
- Tłuszcz
- 38.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.8 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Sód
- 2904.6 mg
Alternatywne przepisy
Ayam kapitan (chicken curry)
45min
Hainanese chicken rice with vegetable soup and steamed egg
1 Std. 25 Min
Mee Hailam (Hailam Noodles)
25 Min
Char Kway Teow
15 Min
Ayam masak merah (spicy tomato chicken)
1 Std. 20 Min
Mee Goreng Mamak
15 Min
Chicken Rendang
45min
Nasi Lemak
45min
Vietnamese Lemongrass Chicken
1 godz. 5 min
Kam Heong (Golden Fragrance) Prawns
25 Min
Masala Squid
25 Min
Crispy Ikan Bilis
40min