Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g desiccated coconut
- 12 dried long red chillies
- 120 g water, for soaking
- 10 g cumin seeds
- 10 g coriander seeds
- 3 cinnamon quills
- 4 star anise
- 1 tsp whole cloves
- 30 g garlic
- 100 g red onion, cut into wedges
- 40 g fresh ginger, peeled, cut into slices
- 60 g lemongrass, white part only, cut into pieces (1 cm)
- 40 g fresh galangal, peeled, cut into slices
- 80 g vegetable oil
- 60 - 80 g dark brown sugar
- 200 g coconut milk (full fat)
- 800 g beef chuck steak, cut into pieces (3-4 cm)
- 25 g Meat stock paste (see Tips)
- 60 g tamarind paste
- 80 g coconut cream, to serve
- 1 Lebanese cucumber, cut into slices, for garnishing
- eschalots, cut into slices, for garnishing
- cooked rice, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2748.3 kJ / 654.4 kcal
- Białko
- 32.5 g
- Węglowodany
- 26.7 g
- Tłuszcz
- 45.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 22.9 g
- Błonnik
- 6.5 g
- Sód
- 878.1 mg
Alternatywne przepisy
Beef rendang
1h 55min
Thai green chicken curry
30 min
Pad kra pow
45 Min
Ayam kapitan (chicken curry)
45 Min
Rendang ayam nogori (chilli padi chicken rendang)
1 Std. 15 Min
Thai red curry paste
10 min
Thai green curry paste
10 min
Beef Rendang
2j 30 menit
Larb (spicy minced chicken salad)
40 min
Thai Green Curry Chicken
30 min
Rendang Tok with Pulut Kuning (Perak Beef Rendang with Yellow Glutinous Rice)
2h 45 min
Murgh makhani (Butter chicken - TM6)
1 Std. 15 Min