Wersje kompatybilne
Krem kataloński (crema catalana) z przyprawami korzennymi
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g mleka
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 3 żółtka
- 60 g cukru
- 20 g skrobi kukurydzianej
- 1 szczypta soli
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 laska cynamonu, przełamana na pół
- ¼ łyżeczki kardamonu, mielonego
- 1 łyżeczka cukru, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2522.6 kJ / 602.5 kcal
- Białko
- 10.4 g
- Węglowodany
- 49.5 g
- Tłuszcz
- 40.5 g
- Błonnik
- 0.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gruszki (sous-vide) z sosem cynamonowym (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 5 min
Korzenny crème brulée
3h 30min
Kawowy crème brûlée
2h 45 min
Sos maltański
10 min
Pomarańczowy krem angielski
2h 30min
Owoce zapiekane pod koglem-moglem
25 min
Krem angielski (Crème anglaise)
2h 25min
Kremowe aïoli na żółtkach
10 min
Zabajone
15 menit
Sos waniliowy
10 min
Sos berneński
15 menit
Crème brûlée
2h 30min