Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g dried yellow split peas
- boiling water, for soaking
- 3 garlic cloves
- 2 cm piece fresh ginger, peeled
- 1 fresh long green chilli, deseeded if preferred and cut into halves
- 45 g ghee
- 200 g brown onion, cut into wedges (approx. 4 cm)
- 10 fresh curry leaves
- 2 cardamom pods, crushed
- 110 g tandoori paste (see Tips)
- ½ tbsp garam masala (see Tips)
- ½ tsp ground turmeric
- 2 tsp curry powder
- 2 pinches ground black pepper
- 1 tsp Vegetable stock paste (see Tips)
- 400 g water
- 400 g canned chopped tomatoes
- 1 bunch fresh silverbeet (approx. 320 g), stems removed and leaves finely shredded
- salt, to taste
- fresh coriander, leaves only, for garnishing
- cooked rice (see Tips)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2399.8 kJ / 571.4 kcal
- Białko
- 24.4 g
- Węglowodany
- 73.2 g
- Tłuszcz
- 15.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.1 g
- Błonnik
- 17.1 g
- Sód
- 1455.4 mg
Alternatywne przepisy
Tarka dal
30min
Sabji (vegetable) curry
30min
Red lentil cauliflower dahl
35min
Tomato and lentil dahl
35min
Vegetarian chilli
35min
Palak paneer
45min
Lentil curry (dahl)
30min
Tandoori Cauliflower with red lentil dahl and raita
1 Std.
Amritsari dal
26 Std.
Pulse and pumpkin curry
30min
Gwinganna biryani (TM6)
25 Std. 20 Min
Summer dahl
35min