![Fougasse - chleb francuski Fougasse - chleb francuski](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/A3B6520C-F8CE-4329-8ABE-40A242732F28/Derivates/4A250D14-BFF9-42E8-A6FF-BE954BECC4C2.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g mleka, 2 % tłuszczu
- 10 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 100 g mąki chlebowej, pełnoziarnistej np. żytniej
- 400 g mąki pszennej
- 40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 ½ łyżeczki soli
- 4 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- 70 g zielonych oliwek, bez pestek
- 70 g czarnych oliwek, bez pestek
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 2697.8 kJ / 645 kcal
- Białko
- 17.1 g
- Węglowodany
- 101.5 g
- Tłuszcz
- 18.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.7 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Sód
- 1309.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns)
3h 50min
Krakersy z sezamem i makiem
40min
Włoskie paluszki pełnoziarniste
1 Std. 30 Min
Bułeczki z sera gruyère
45min
Bułeczki jogurtowe
1h
Obwarzanki wałeckie
3h
Grissini - paluchy chlebowe
3h
Chałka
2 Std. 20 Min
Chlebki śródziemnomorskie
1sa 5 dk
Bułki maślane
1h 25min
Zakręcone bułeczki piknikowe
50 Min
Francuska bagietka
3h 50min