Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Crema
- 2 huevos
- 140 g de azúcar
- 10 g de maicena
- 60 g de agua
Masa
- 15 g de levadura prensada fresca
- 120 g de leche
- 100 g de harina de repostería
- 30 g de mantequilla a temperatura ambiente
- 1 yema de huevo
- 200 g de harina de fuerza
- 30 g de azúcar
- 1 pellizco de sal
- 200 g de mantequilla fría
Relleno
- 50 g de nueces peladas (troceadas gruesas)
- 50 g de almendras laminadas (crudas o tostadas)
- 50 g de pasas sin semillas maceradas en 50 g de ron
Horneado y glaseado
- 1 huevo batido (para pintar)
- 1 clara de huevo
- 100 g de azúcar glas
- 1 cucharadita de zumo de limón
- Wartości odżywcze
- na 1 ración
- Kalorie
- 1058 kJ / 253 kcal
- Białko
- 4.3 g
- Węglowodany
- 26.9 g
- Tłuszcz
- 14.2 g
- Błonnik
- 1.2 g
Alternatywne przepisy
Raquetas de crema (Castilla y León)
3h 15min
Tarta San Marcos
4 Std.
Brioche de chocolate y avellana
2 godz. 20 min
Crema pastelera
10 min
Roscón de Reyes
4 Std.
Carbayones
1j 25 menit
Tarta Saint-Honoré
3sa
Paris-Brest con muselina de praliné de almendra
2j
Canutillos de crema
3sa
Petisús (éclairs)
1h 50min
Bambas de nata
1h 50min
Suizos
2j 30 menit