Urządzenia i Akcesoria
Samosy
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
18 sztuk
Składniki
Nadzienie
-
10 g liści kolendry, świeżych
-
1000 g wody
-
100 g czerwonych ziemniaków, pokrojonych na ok. 1 cm kawałki100 g ziemniaków pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
-
100 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
60 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
15 g oleju
-
100 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
-
½ łyżeczki przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
-
½ łyżeczki curry, mielonego
-
½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
½ łyżeczki papryczki piri piri, suszonej, mielonej
-
50 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego50 g zielonego groszku, konserwowego
-
½ łyżeczki soli
Ciasto
-
120 - 140 g wody plus dodatkowa ilość do sklejenia ciasta
-
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
120 - 140 g wody
-
20 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
-
½ łyżeczki soli
-
300 g mąki pszennej
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Białko
2 g
Kalorie
673.6 kJ /
161 kcal
Tłuszcz
10 g
Węglowodany
15 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA INDYJSKA
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Samosy z farszem z soczewicy i bakłażana
1 Std. 20 Min
Paneer
4 Std. 5 Min
Chlebki naan z cebulą i kminem rzymskim
2 Std.
Parathas nadziewane kalafiorem
55 Min
Dal makhani z soczewicy
50 Min
Czosnkowe chlebki naan
30 Min
Samosy z farszem ziemniaczanym i kolendrą
1 Std. 30 Min
Paneer ze szpinakiem (Saag Paneer)
13 Std. 5 Min
Dal makhani
13 Std. 20 Min
Chlebki naan z kalafiorem i ciecierzycą, dipem z fety i matcha tahini
1 Std. 20 Min
Curry z serem paneer
5 Std.
Indyjski ser ze szpinakiem (Palak Paneer)
45 Min