Samosy
TM6 TM5

Samosy

4.8 (120 ocen)

Składniki

Nadzienie

  • 10 g liści kolendry, świeżych
  • 1000 g wody
  • 100 g ziemniaków, pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
    lub 100 g czerwonych ziemniaków, pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
  • 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 60 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 60 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 15 g oleju
  • 100 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
  • ½ łyżeczki przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki curry, mielonego
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • ½ łyżeczki papryczki piri piri, suszonej, mielonej
  • 50 g zielonego groszku, konserwowego
    lub 50 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • ½ łyżeczki soli

Ciasto

  • 120 - 140 g wody, plus dodatkowa ilość do sklejenia ciasta
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
    lub 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 120 - 140 g wody
  • 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 300 g mąki pszennej

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
673.6 kJ / 161 kcal
Białko
2 g
Węglowodany
15 g
Tłuszcz
10 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy