Samosy

Samosy

4.8 135 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
18 sztuk

Składniki

Nadzienie
  • 10 g liści kolendry, świeżych
  • 1000 g wody
  • 100 g ziemniaków pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
    100 g czerwonych ziemniaków, pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 60 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 15 g oleju
  • 100 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • ½ łyżeczki przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki curry, mielonego
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • ½ łyżeczki papryczki piri piri, suszonej, mielonej
  • 50 g zielonego groszku, konserwowego
    50 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • ½ łyżeczki soli
Ciasto
  • 120 - 140 g wody plus dodatkowa ilość do sklejenia ciasta
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
    1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 120 - 140 g wody
  • 20 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 300 g mąki pszennej

Poziom trudności

zaawansowany


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Białko 2 g
Kalorie 673.6 kJ / 161 kcal
Tłuszcz 10 g
Węglowodany 15 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...