Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Mirelki
- 250 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
- 3 jajka
- 60 g cukru pudru
- 60 g masła, w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
- 30 g mąki ziemniaczanej
-
10
g cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 20 g cukru wanilinowego - 150 g pomarańczy, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
- 1 szczypta soli
Krem czekoladowy
- 70 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 2 żółtka
- 125 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 2 łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego
-
3
łyżki likieru pomarańczowego, np. Cointreau®
lub 3 łyżki brandy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1840.6 kJ / 439.6 kcal
- Białko
- 7.3 g
- Węglowodany
- 33 g
- Tłuszcz
- 31.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 18.9 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Sód
- 204.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Orzechowe semifreddo
8 godz. 35 min
Eton Mess z rabarbarem
2 Std. 5 Min
Tort waniliowo-migdałowy
3 Std.
Crémeux czekoladowe
3ωρ. 15 λεπτ.
Suflety pomarańczowo-czekoladowe
45min
Bezy cynamonowe z karmelizowanymi śliwkami
2h 40min
Sernik czekoladowy z gruszkami w winie
13 godz. 50 min
Kawowe bezy z ganaszem
2 godz. 15 min
Mini ciasta czekoladowe z Varomy
1 godz.
Ciasto czekoladowe z orzeszkami ziemnymi
6 Std.
Torta caprese - migdałowe ciasto czekoladowe
3 Std.
Ciasto czekoladowe
50min