Mirelki sernikowe z kremem czekoladowym
TM6 TM5

Mirelki sernikowe z kremem czekoladowym

4.5 (20 ocen)

Składniki

Mirelki

  • 250 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
  • 3 jajka
  • 60 g cukru pudru
  • 60 g masła, w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 20 g cukru wanilinowego
  • 150 g pomarańczy, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
  • 1 szczypta soli

Krem czekoladowy

  • 70 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 2 żółtka
  • 125 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego, np. Cointreau®
    lub 3 łyżki brandy

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1840.6 kJ / 439.6 kcal
Białko
7.3 g
Węglowodany
33 g
Tłuszcz
31.6 g
Tłuszcz nasycony
18.9 g
Błonnik
0.7 g
Sód
204.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy