Urządzenia i Akcesoria
Migdałowo-miodowe ciasto z semoliny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
12 kawałków
Składniki
Ciasto
-
230 g migdałów, ze skórką
-
250 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
-
300 g semoliny, drobnej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 szczypta soli
-
4 jajka, rozmiar L
-
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, naturalnego
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
Syrop
-
140 g cukru
-
150 g wody
-
175 g miodu, płynnego
-
25 g masła pokrojonego na kawałki
-
1 ½ łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
Podanie
-
50 g migdałów, w płatkach
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromka
Białko
11 g
Kalorie
2226 kJ /
532 kcal
Tłuszcz
35 g
Błonnik
4 g
Węglowodany
42 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
CIASTA I DESERY
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2 Std. 15 Min
Sernik makowy z jabłkami
7 Std. 40 Min
Ciasto czekoladowo-waniliowe z galaretką porzeczkową
3 Std. 20 Min
Przekładaniec cytrynowy
6 Std. 30 Min
Czekoladowy sernik japoński
3 Std. 30 Min
Ciastka bezowe "Sokoły"
2 Std. 30 Min
Torcik matcha Julity Zarosińskiej
5 Std.
Babka piaskowa sezamowa
1 Std.
Pomarańczowa babka piaskowa bezglutenowa
1 Std. 45 Min
Babka limonkowa z twarogiem
1 Std. 30 Min
Ciasto cytrynowe
2 Std.
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 Std.