Migdałowo-miodowe ciasto z semoliny

Migdałowo-miodowe ciasto z semoliny

3.0 8 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
12 kawałków

Składniki

Ciasto
  • 230 g migdałów, ze skórką
  • 250 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
  • 300 g semoliny, drobnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 4 jajka, rozmiar L
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
Syrop
  • 140 g cukru
  • 150 g wody
  • 175 g miodu, płynnego
  • 25 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 ½ łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
Podanie
  • 50 g migdałów, w płatkach

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kromka

Białko 11 g
Kalorie 2226 kJ / 532 kcal
Tłuszcz 35 g
Błonnik 4 g
Węglowodany 42 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...