Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 230 g migdałów, ze skórką
- 250 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- 300 g semoliny, drobnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 4 jajka, rozmiar L
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
Syrop
- 140 g cukru
- 150 g wody
- 175 g miodu, płynnego
- 25 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 ½ łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
Podanie
- 50 g migdałów, w płatkach
- Wartości odżywcze
- na 1
- Kalorie
- 2226 kJ / 532 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 42 g
- Tłuszcz
- 35 g
- Błonnik
- 4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Brownie fasolowo-daktylowe
2 Std.
Keks migdałowo - gryczany
1 Std.
Travel cake z orzechami pekan i bananami
3 Std.
Salami czekoladowe z bakaliami
4h
Lody migdałowe (bez cukru)
12h 45min
Ciasto miodowe z czerwoną pomarańczą
2 Std.
Batony czekoladowo-śmietankowe z kokosem (Nanaimo bars)
2h 20 min
Sernik kokosowy z sosem karmelowym
3h 30 min
Ciasto czekoladowe z bananami i kokosem
1 Std.
Ciasto marchewkowe z mąką pszenną razową
2 godz. 15 min
Ciasto marchewkowo-bananowe
2h 30min
Japoński biszkopt miodowy (Kasutera)
1 godz. 50 min