![Red Velvet - ciasto buraczane Red Velvet - ciasto buraczane](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/DD0CC32F-06B0-4BBD-A123-FC99ED6E4D36/Derivates/C579A968-DA69-4608-AE33-2343847CFC52.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto buraczane
- 120 g mleka 3,2% tłuszczu, w temp. pokojowej
- 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 200 g cukru
- 200 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
- 2 jajka
- 120 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 2 łyżeczki octu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżka kakao, niesłodzonego, naturalnego
-
2
łyżeczki suchych drożdży
lub 20 g świeżych drożdży
Krem
- 200 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 80 - 100 g cukru pudru
- 250 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 596.4 kcal / 2495.3 kJ
- Białko
- 7.8 g
- Tłuszcz
- 34.1 g
- Węglowodany
- 66.8 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 20.2 g
- Sód
- 168.3 mg