
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Warzywne sushi
- 90 g słonecznika łuskanego
- 300 g wody
- 250 g korzenia selera pokrojonego na 3-4 cm kawałki
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
- 75 g marchewki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 50 g cukinii pokrojonej na 0,5-1 cm paski
- 4 płaty wodorostów nori (ok. 20 x 20 cm)
-
4
liście jarmużu porwane na kawałki, bez twardych części
lub 4 liście czarnej kapusty toskańskiej (cavolo nero) porwane na kawałki, bez twardych części - ½ awokado pokrojonego na 0,5-1 cm kawałki
Sos słodko-kwaśny z imbirem
- 100 g sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego, płynnego
- ½ łyżeczki pasty miso (opcjonalnie)
- 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na 1 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 4 porcje
- Kalorie
- 955.1 kcal / 3996.2 kJ
- Białko
- 38 g
- Tłuszcz
- 63.6 g
- Węglowodany
- 78.5 g
- Błonnik
- 25.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.7 g
- Sód
- 7024.9 mg