Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Warzywne sushi
- 90 g słonecznika łuskanego
- 300 g wody
- 250 g korzenia selera, pokrojonego na 3-4 cm kawałki
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
- 75 g marchewki, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 50 g cukinii, pokrojonej na 0,5-1 cm paski
- 4 płaty wodorostów nori (ok. 20 x 20 cm)
-
4
liście jarmużu, porwane na kawałki, bez twardych części
lub 4 liście czarnej kapusty toskańskiej (cavolo nero), porwane na kawałki, bez twardych części - ½ awokado, pokrojonego na 0,5-1 cm kawałki
Sos słodko-kwaśny z imbirem
- 100 g sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu, wielokwiatowego, płynnego
- ½ łyżeczki pasty miso (opcjonalnie)
- 5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na 1 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 4 porcje
- Kalorie
- 3996.2 kJ / 955.1 kcal
- Białko
- 38 g
- Węglowodany
- 78.5 g
- Tłuszcz
- 63.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.7 g
- Błonnik
- 25.4 g
- Sód
- 7024.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sushi z komosy ryżowej i batatów
1 Std. 30 Min
Sushi z pieczarkami portobello
1 Std. 30 Min
Sushi z kaszy bulgur z łososiem
1 Std. 20 Min
Seitan z sosem pomarańczowym
2h
Różowe sushi z warzywami i sosem awokado-wasabi
2 Std. 45 Min
Sushi z pikantnym tuńczykiem
1h 25min
Orientalna zupa z makaronem i sajgonki na parze
1h
Sushi z krewetkami w tempurze
2 godz. 40 min
Sushi z wędzonym łososiem
1 Std. 20 Min
Papryki faszerowane komosą ryżową z ziołami
30 min
Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym
1h 50min
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1 Std. 20 Min