Orkiszowe calzone z wołowiną i warzywami

Orkiszowe calzone z wołowiną i warzywami

4.0 45 ocen
Przygotowanie 1 godz. 5 min
Czas całkowity 4 godz. 25 min
4 porcje

Składniki

Ciasto na calzone
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma i papieru do pieczenia
  • 220 g napoju ryżowego niesłodzonego, w temp. pokojowej
    220 g mleka, chudego, w temp. pokojowej
  • 200 g mąki orkiszowej, razowej
  • 200 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 g drożdży świeżych pokruszonych
    ½ łyżeczki suchych drożdży
  • 250 g wody
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Wołowina z warzywami
  • 25 g oliwy z oliwek
    25 g oleju
  • 70 g cebuli przekrojonej na pół, następnie pokrojonej w 0,5 cm piórka
  • 250 g mięsa wołowego np. rostbefu, polędwicy, bez ścięgien i kości, pokrojonego w paski (1 x 3-4 cm), osuszonego papierowym ręcznikiem
  • 1000 g wody do Mycia Wstępnego, plus dodatkowa ilość do zwilżenia brzegów ciasta
  • 1 łyżeczka octu do Mycia Wstępnego
  • 120 - 150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 120 - 150 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka ziół włoskich, mieszanych, suszonych
  • mąka orkiszowa, biała do oprószenia blatu
  • 1 kulka mozzarelli, light (125 g), pokrojonej w plastry i odciśniętej z solanki na papierowych ręcznikach
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania calzone

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 734.8 kcal / 3076.3 kJ
Białko 35.8 g
Tłuszcz 30.3 g
Węglowodany 84 g
Błonnik 8.5 g
Tłuszcz nasycony 8.5 g
Sód 1010 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...