
Urządzenia i Akcesoria
Orkiszowe calzone z wołowiną i warzywami
Przygotowanie 1 godz. 5 min
Czas całkowity 4 godz. 25 min
4 porcje
Składniki
Ciasto na calzone
-
30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma i papieru do pieczenia
-
220 g napoju ryżowego niesłodzonego, w temp. pokojowej
-
200 g mąki orkiszowej, razowej
-
200 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
½ łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
1 łyżeczka soli
-
5 g drożdży świeżych pokruszonych
-
250 g wody
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Wołowina z warzywami
-
25 g oliwy z oliwek
-
70 g cebuli przekrojonej na pół, następnie pokrojonej w 0,5 cm piórka
-
250 g mięsa wołowego np. rostbefu, polędwicy, bez ścięgien i kości, pokrojonego w paski (1 x 3-4 cm), osuszonego papierowym ręcznikiem
-
1000 g wody do Mycia Wstępnego, plus dodatkowa ilość do zwilżenia brzegów ciasta
-
1 łyżeczka octu do Mycia Wstępnego
-
120 - 150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
120 - 150 g cukinii pokrojonej na kawałki
-
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka ziół włoskich, mieszanych, suszonych
-
mąka orkiszowa, biała do oprószenia blatu
-
1 kulka mozzarelli, light (125 g), pokrojonej w plastry i odciśniętej z solanki na papierowych ręcznikach
-
1 jajko roztrzepane, do posmarowania calzone
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
734.8 kcal /
3076.3 kJ
Białko
35.8 g
Tłuszcz
30.3 g
Węglowodany
84 g
Błonnik
8.5 g
Tłuszcz nasycony
8.5 g
Sód
1010 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Pizza z kurczakiem tandoori
1 godz. 45 min
Czarne ravioli z rybnym farszem
1 godz. 45 min
Empanadas z kurczakiem i jajkiem
2 godz. 30 min
Empanadas z wołowiną
3 godz. 40 min
Pizza z serowym brzegiem
2 godz. 20 min
Pizza pepperoni z pieczarkami
2 godz. 10 min
Calzone z mozzarellą i jajkiem
2 godz. 50 min
Pizza z klopsikami w pikantnym sosie
3 godz. 50 min
Pizza na żytnio-pszennym cieście z sosem pomidorowo-paprykowym
1 godz. 40 min
Burgery z plastrami grillowanej wołowiny, pastą z dyni i rukolą
1 godz. 35 min
Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze
1 godz. 35 min
Pity z marynowanym kurczakiem
3 godz. 45 min