Kakaowa babka z Varomy z polewą czekoladową
TM6 TM5

Kakaowa babka z Varomy z polewą czekoladową

4.7 (2.8K ocen)

Składniki

  • 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 240 g mąki tortowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 230 g cukru
  • 4 jajka
  • 45 g mleka
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 1700 g wody

Polewa czekoladowa

  • 100 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 30 - 40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    lub 30 - 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
1516 kJ / 362.1 kcal
Białko
5.4 g
Węglowodany
41 g
Tłuszcz
19.9 g
Błonnik
0.7 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy