
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus kilka posiekanych liści do dekoracji
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 30 g masła pokrojonego na kawałki
- 100 g pora pokrojonego w 5 mm plastry
- 300 g białego wina, wytrawnego
- 200 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1000 g omułków, świeżych, oczyszczonych (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 324 kcal / 1355 kJ
- Białko
- 12 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Węglowodany
- 8 g
- Błonnik
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Krewetki tandoori z miętowym dressingiem i sałatką
1 godz. 45 min
Koktajl z krewetek
45 min
Owoce morza w sosie pomidorowym
35 min
Owoce morza w sosie pomidorowo-ziołowym
30 min
Małże po marynarsku
1 godz. 15 min
Małże w mleku kokosowym i curry
1 godz. 10 min
Gulasz z ryb i owoców morza
45 min
Risotto z owocami morza
1 godz. 5 min
Małże z pikantnym sosem
1 godz.
Krewetki i kalmary z selerem naciowym
30 min
Kalmary w pikantnym sosie imbirowym
40 min
Omułki w śmietanowym sosie z białego wina
45 min