Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus kilka posiekanych liści do dekoracji
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- 30 g masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g pora, pokrojonego w 5 mm plastry
- 300 g białego wina, wytrawnego
- 200 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1000 g omułków, świeżych, oczyszczonych (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1355 kJ / 324 kcal
- Białko
- 12 g
- Węglowodany
- 8 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Błonnik
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tajska zupa z krewetkami (Tom Kha Goong)
40 min
Owoce morza w sosie pomidorowym
35 min
Krewetki i kalmary z selerem naciowym
30 min
Małże w mleku kokosowym i curry
1h 10 min
Tatar z tuńczyka z kremem awokado
20min
Krewetki z warzywami na liściach sałaty
45 min
Curry z krewetkami, cukinią i ananasem
35 min
Omułki w śmietanowym sosie z białego wina
45 min
Małże po marynarsku
1h 15 min
Krewetki i warzywa w tempurze
1h
Krewetki Kung Pao
45 min
Krewetki w sosie maślanym
25 min