Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 550 g mąki pszennej
- 40 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 250 g mleka
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 200 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - ½ łyżeczki soli
- 2 jajka
- 500 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- olej, ilość do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 621 kJ / 148 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 21 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Błonnik
- 1.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto marchewkowo-jabłkowe
1h 30min
Ciasto z kaszą manną i polewą czekoladową ze śliwkami
2h
Sernik makowy z jabłkami
7 godz. 40 min
Odwrócone ciasto z ananasem i kandyzowanymi wiśniami
1 Std. 25 Min
Bułeczki drożdżowe z truskawkami
1h 10 min
Oponki (bez cukru)
45 Min
Ciasto makowe z jabłkami
3u. 5min
Batony czekoladowo-śmietankowe z kokosem (Nanaimo bars)
2 godz. 20 min
Kuleczki kokosowo-truskawkowe bez cukru
1h
Kanadyjskie ciasto owocowe
1h
Ciastka francuskie z makiem
1h
Rosyjskie puszyste faworki (Taratuszki)
40 Min