Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych
- 50 g migdałów, w płatkach
- 50 g rodzynek (opcjonalnie)
- 75 g herbatników
- 500 g resztek ciasta, np. babki, piernika (patrz wskazówka), pokrojonych na kawałki
- 70 g mleka
- 30 - 50 g cukru
- 2 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego
- 180 g powideł śliwkowych
-
40
g rumu
lub 40 g likieru wiśniowego - 30 g wiórków kokosowych
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 540.6 kJ / 129.1 kcal
- Białko
- 2.4 g
- Węglowodany
- 18.6 g
- Tłuszcz
- 5.2 g
- Błonnik
- 1.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Trufle rumowe
2h 30min
Ciastka panellets
25 godz. 45 min
Trufle kasztanki
2h
Trufle z nadzieniem ciasteczkowym
1h
Florentynki
2h
Ciasteczka amaretti
1 Std. 10 Min
Karnawałowe castagnole
1h
Muffinki z likierem jajecznym
45min
Kokosanki
1h
Babka makowa
1h 20min
Tort Marysieńka
9 godz. 30 min
Piszinger kakaowy
12sa 30 dk