Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos z fetą i ogórkiem
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koperku, świeżego, świeżego, tylko liście
- 150 g ogórka, pokrojonego na kawałki
- 200 g jogurtu typu greckiego
- 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 40 g sera typu feta, pokrojonego na kawałki
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Kulki ziemniaczane
- 1000 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych poprzedniego dnia, pokrojonych na kawałki
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 100 g bułki tartej, plus dodatkowa ilość do panierowania kulek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- woda, do zwilżenia
- olej, do głębokiego smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1844.9 kJ / 440.9 kcal
- Białko
- 16.1 g
- Węglowodany
- 83.8 g
- Tłuszcz
- 4.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 6 g
- Sód
- 619.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ziemniaczane podpłomyki
13 Std.
Chrupiące krążki cebulowe
30min
Ziemniaki księżnej (pommes duchesse)
1h
Burger drobiowy
30min
Hiszpańskie krokieciki ziemniaczane
3 Std.
Karnawałowe castagnole
1h
Paszteciki piknikowe
50min
Kluski śląskie
30min
Ciepłe lody
40min
Tortille
1h 15min
Burger wołowy
20min
Nuggetsy z kurczaka z dipem ogórkowym
45min