Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 60 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 150 g sera gruyère, pokrojonego na kawałki
- 4 jajka
- 300 g mleka
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
-
2 - 3
szczypty pieprzu cayenne, mielonego
lub 2 - 3 szczypty chili, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1270.9 kJ / 303.8 kcal
- Białko
- 14.3 g
- Węglowodany
- 11 g
- Tłuszcz
- 22.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.6 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Sód
- 641.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Fondue serowe z bagietką
25 Min
Ziemniaczane podpłomyki
13h
Suflet szpinakowo-serowy
40p
Ziołowa frittata z ricottą
55p
Ciasteczka z gorgonzolą
40p
Ptysie z musem z zielonego groszku
2hod.
Fondue z serów pleśniowych z grissini i gruszkami
25 Min
Ziemniaki księżnej (pommes duchesse)
1óra
Bułeczki z sera gruyère
45p
Quiche z resztkami serów
1 Std. 50 Min
Chlebki z serem feta i koperkiem
1óra 30p
Dip serowy
10 Min