![Ciasto marchewkowe z mąką pszenną razową Ciasto marchewkowe z mąką pszenną razową](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/5F956F3C-8D00-41FB-AFC5-45ABF760AA7C/Derivates/33f8fa30-b03f-4a61-84ce-2e5ce57b3f44.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- 250 g mąki pszennej razowej Melvit, plus dodatkowa ilość do oprószenia tortownicy
- 500 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 90 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 180 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 4 jajka rozm. M
- 40 g rumu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 200 g serka kremowego
- kandyzowana skórka pomarańczowa ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 290.8 kcal / 1217.7 kJ
- Białko
- 6.9 g
- Tłuszcz
- 13.4 g
- Węglowodany
- 35.4 g
- Błonnik
- 3.5 g