Zupa krem z roszponki z brokułami i sosem z czarnych oliwek

Zupa krem z roszponki z brokułami i sosem z czarnych oliwek

4.0 71 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

Sos z czarnych oliwek
  • 200 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 40 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 2 szczypty soli morskiej
Zupa krem z roszponki i brokuły gotowane na parze
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
    80 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g masła, niesolonego
  • 600 g brokułów pokrojonych na 5 cm kawałki
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 szczypty soli
  • 150 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 600 g wody
  • 200 g roszponki
  • 80 g śmietany
  • 1 szczypta cukru
  • ½ łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki sosu Worcestershire

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 285 kcal / 1192 kJ
Białko 6 g
Tłuszcz 23 g
Węglowodany 11 g
Błonnik 6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...