Urządzenia i Akcesoria
Sushi z pikantnym tuńczykiem
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
36 sztuk
Składniki
-
1200 g wody
-
250 g ryżu do sushi
-
20 g octu ryżowego plus 2 łyżki do zaprawy
-
1 łyżeczka cukru
-
½ łyżeczki soli
-
3 łyżki sosu sojowego
-
1 łyżka pasty wasabi
-
2 łyżki majonezu (kewpie, patrz wskazówka)
-
2 łyżeczki sosu sriracha
-
200 g tuńczyka, świeżego (sashimi, patrz wskazówka), pokrojonego w 1 cm kostkę
-
2 zielone cebulki ze szczypiorkiem pokrojone na 2 mm kawałki, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
4 płaty wodorostów nori
-
2 łyżki ziaren sezamu, prażonych
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Białko
1.9 g
Kalorie
114 kJ /
27.1 kcal
Tłuszcz
1 g
Węglowodany
2.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SUSHI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Sushi temaki
1 godz. 30 min
Sałatka sushi
1 godz. 15 min
Różowe sushi z warzywami i sosem awokado-wasabi
2 godz. 45 min
Ryż do sushi
1 godz.
Sushi z pieczarkami portobello
1 godz. 30 min
Surowe warzywne sushi (dieta raw)
8 godz. 30 min
Letnie rollsy z sosem z orzeszków ziemnych
1 godz.
Sushi z kaszy bulgur z łososiem
1 godz. 20 min
Majonez japoński (kewpie)
15 min
Sushi z wędzonym łososiem
1 godz. 20 min
Sushi z krewetkami w tempurze
2 godz. 40 min
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1 godz. 20 min