Sushi z pikantnym tuńczykiem

Sushi z pikantnym tuńczykiem

5.0 35 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
36 sztuk

Składniki

  • wody
    1200 g
  • ryżu do sushi
    250 g
  • octu ryżowego plus 2 łyżki do zaprawy
    20 g
  • cukru
    1 łyżeczka
  • soli
    ½ łyżeczki
  • sosu sojowego
    3 łyżki
  • pasty wasabi
    1 łyżka
  • majonezu (kewpie, patrz wskazówka)
    2 łyżki
  • sosu sriracha
    2 łyżeczki
  • tuńczyka, świeżego (sashimi, patrz wskazówka), pokrojonego w 1 cm kostkę
    200 g
  • zielone cebulki ze szczypiorkiem pokrojone na 2 mm kawałki, plus dodatkowa ilość do dekoracji
    2
  • wodorostów nori
    4 płaty
  • ziaren sezamu, prażonych
    2 łyżki

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 27.1 kcal / 114 kJ
Białko 1.9 g
Tłuszcz 1 g
Węglowodany 2.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...