
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1200 g wody
- 250 g ryżu do sushi
- 20 g octu ryżowego plus 2 łyżki do zaprawy
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka pasty wasabi
- 2 łyżki majonezu (kewpie, patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki sosu sriracha
- 200 g tuńczyka, świeżego (sashimi, patrz wskazówka), pokrojonego w 1 cm kostkę
- 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem pokrojone na 2 mm kawałki, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 4 płaty wodorostów nori
- 2 łyżki ziaren sezamu, prażonych
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 27.1 kcal / 114 kJ
- Białko
- 1.9 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Węglowodany
- 2.5 g