Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Light Sponges
- 225 g unsalted butter, softened
- ½ lemon, zest only, no white pith
- 200 g caster sugar
- 4 eggs
- 3 tbsp elderflower cordial
- 225 g self-raising flour
- 3 pinches ground turmeric
Darker sponges
- 225 g unsalted butter, softened
- ½ lemon, zest only, no white pith
- 200 g caster sugar
- 4 eggs
- 3 tbsp elderflower cordial
- 225 g self-raising flour
- 2 tsp ground turmeric
Lemon butter filling
- 40 g lemon juice (approx. 1 lemon)
- 70 g caster sugar
- 80 g unsalted butter
- 2 eggs
Butter icing
- 500 g unsalted butter, softened
- 700 g icing sugar
- 1 tbsp pouring (whipping) cream
- 2 tsp elderflower cordial
- 1 ¼ tsp ground turmeric
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2522 kJ / 600.5 kcal
- Białko
- 5.6 g
- Węglowodany
- 63 g
- Tłuszcz
- 37.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 23.9 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Sód
- 327.3 mg
Alternatywne przepisy
Simple butter biscuits
3 Std. 20 Min
Chocolate mousse soufflés
55 min
Crêpes
1 Std. 15 Min
Mirror glaze cake
7h 55 min
Raspberry chiffon cake
5 Std. 15 Min
Spooky shortbread fingers
1 Std. 50 Min
Butterfly cakes
1 Std.
Blackberry meringue cake
3h 55min
Poppy seed strudel with crumble topping
3h 15min
Gingerbread biscuits
2 Std. 20 Min
Chocolate fondant cake
40min
Meringues
5h