![Lemon and elderflower ombre cake Lemon and elderflower ombre cake](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/B080A4C9-B43A-4AF9-8BAC-4F3600A11578/Derivates/4F6ECA57-3F0C-4161-8060-C733A9B69EB9.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Light Sponges
- 225 g unsalted butter, softened
- ½ lemon, zest only, no white pith
- 200 g caster sugar
- 4 eggs
- 3 tbsp elderflower cordial
- 225 g self-raising flour
- 3 pinches ground turmeric
Darker sponges
- 225 g unsalted butter, softened
- ½ lemon, zest only, no white pith
- 200 g caster sugar
- 4 eggs
- 3 tbsp elderflower cordial
- 225 g self-raising flour
- 2 tsp ground turmeric
Lemon butter filling
- 40 g lemon juice (approx. 1 lemon)
- 70 g caster sugar
- 80 g unsalted butter
- 2 eggs
Butter icing
- 500 g unsalted butter, softened
- 700 g icing sugar
- 1 tbsp pouring (whipping) cream
- 2 tsp elderflower cordial
- 1 ¼ tsp ground turmeric
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2522 kJ / 600.5 kcal
- Białko
- 5.6 g
- Węglowodany
- 63 g
- Tłuszcz
- 37.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 23.9 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Sód
- 327.3 mg
Alternatywne przepisy
Cream cheese frosting
5 min
Victoria sponge cake
1u. 20min
Buttermilk scones
35min
Chocolate cupcakes
1u. 20min
Simple butter biscuits
3h 20min
Basic chocolate cupcakes
40min
Simple chocolate hazelnut cake
1h 15 min
Decadent dark chocolate brownies
2h 15min
Dark chocolate frosting
10min
Birthday present cake
4 godz.
Gingerbread biscuits
2h 20min
Pear and peach crumble
50 мин.