Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sweet shortcrust pastry
- 50 g white sugar
- 100 g unsalted butter, cut into pieces
- 180 g plain flour, plus extra for dusting
- 1 egg yolk
- 1 pinch salt
Filling
- 120 g blanched almonds
- 300 g feijoas (approx. 3-4 feijoas), peeled and cut into quarters (see Tips)
- 120 g unsalted butter, softened
- 80 g caster sugar
- 2 tbsp plain flour
- ½ tsp baking powder
- ¼ tsp natural almond extract
- 1 pinch salt
- 1 egg
- 1 - 2 tbsp flaked almonds
- icing sugar, for dusting
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2090.7 kJ / 497.8 kcal
- Białko
- 8.3 g
- Węglowodany
- 39.4 g
- Tłuszcz
- 34.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.8 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 74.3 mg
Alternatywne przepisy
Caramel feijoa upside down cake
1h 10 min
Lemon cake
2j
Feijoa celebration cake
1j 30 menit
Feijoa chutney
1 Std. 15 Min
Feijoa crumble slice
1 godz. 5 min
Apple, feijoa and ginger sponge pudding
1j 20 menit
Date and nut loaf
1j 20 menit
Whole orange cake with spiced syrup
2 godz. 20 min
Home-style sponge cake
2j 30 menit
Stewed apples with walnut crumble topping
25 min
Caribbean carrot cake
2j 10 menit
Afghan biscuits
25 min