Chipsy z fioletowych ziemniaków z dipem pietruszkowym

Chipsy z fioletowych ziemniaków z dipem pietruszkowym

4.0 11 ocen
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje

Składniki

Pikantna przyprawa
  • 10 g soli morskiej, drobnej
  • 5 - 10 g papryki wędzonej, mielonej
  • ¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ¼ łyżeczki czosnku, granulowanego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • ¼ łyżeczki oregano, suszonego
Chipsy
  • 500 g ziemniaków, truflowych (fioletowych) nieobranych, dokładnie wyszorowanych (patrz wskazówka)
  • oliwa z oliwek ilość do skropienia ziemniaków
Dip pietruszkowy
  • 20 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 30 g słonecznika łuskanego
  • 15 g masła (opcjonalnie)
  • 150 g serka kremowego podzielonego na kawałki
  • ½ łyżeczki soli

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 9.2 g
Kalorie 1342.9 kJ / 320.8 kcal
Tłuszcz 21.9 g
Błonnik 3.6 g
Węglowodany 25.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...