
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g borowików, suszonych
- gorąca woda, ilość do namoczenia grzybów
- 1200 g wody
- 4 liście laurowe, suszone
- 3 - 4 owoce jałowca
- 6 - 8 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1000 - 1100 g nóg z gęsi (2-3 szt., patrz wskazówka)
- 300 g karkówki wieprzowej, bez kości, pokrojonej na 3 cm kawałki
-
250
g wątróbek z gęsi, oczyszczonych (patrz wskazówka)
lub 250 g wątróbek drobiowych, oczyszczonych (patrz wskazówka) - 130 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół (patrz wskazówka)
- 20 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- bułka tarta, ilość do oprószenia formy
- 2 jajka
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
2
gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego - 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 plasterek
- Kalorie
- 929 kJ / 222 kcal
- Białko
- 12 g
- Węglowodany
- 3 g
- Tłuszcz
- 19 g
- Błonnik
- 2.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1h 50min
Timbale cytrynowe z polewą malinową
2h 15min
Kaczka faszerowana mięsem i morelami, kasza gryczana z żurawiną
4 Std. 10 Min
Pizza w dwóch smakach
1h 40min
Wielkanocny pasztet z królika
3 Std.
Zupa z dyni piżmowej, ryba z ryżem i warzywami oraz owoce z kruszonką
1 Std.
Wolno gotowana zupa gulaszowa z cielęciny (z osłoną noża miksującego)
6h 30min
Balotyna z kaczki
2h 45min
Kaczka nadziewana farszem mięsno-grzybowym
3h 40min
Wolno gotowany gulasz cielęcy z warzywami (z osłoną noża miksującego)
2h 45min
Łosoś z kapustą w cieście francuskim
1 Std.
Tatar wołowy z kaparami, czerwoną cebulą, suszonymi pomidorami i aïoli
1 Std. 25 Min