Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g borowików, suszonych
- gorąca woda, ilość do namoczenia grzybów
- 1200 g wody
- 4 liście laurowe, suszone
- 3 - 4 owoce jałowca
- 6 - 8 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1000 - 1100 g nóg z gęsi (2-3 szt., patrz wskazówka)
- 300 g karkówki wieprzowej, bez kości, pokrojonej na 3 cm kawałki
-
250
g wątróbek z gęsi, oczyszczonych (patrz wskazówka)
lub 250 g wątróbek drobiowych, oczyszczonych (patrz wskazówka) - 130 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół (patrz wskazówka)
- 20 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- bułka tarta, ilość do oprószenia formy
- 2 jajka
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
2
gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego - 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 plasterek
- Kalorie
- 929 kJ / 222 kcal
- Białko
- 12 g
- Węglowodany
- 3 g
- Tłuszcz
- 19 g
- Błonnik
- 2.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
2 Std.
Pasztet z kaczki z żurawiną
2u. 15min
Wielkanocny pasztet z królika
3 godz.
Wolno gotowane gruszki w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
5 Std.
Rillettes z kaczką i wieprzowiną
1 Std. 25 Min
Wolno gotowana zupa gulaszowa z cielęciny (z osłoną noża miksującego)
6 Std. 30 Min
Pasztet z gęsi z suszonymi śliwkami
8h 35min
Sałatka La vignarola z parmezanowymi supełkami
3h 45min
Policzki wieprzowe (sous-vide) w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
8 godz. 45 min
Sałatka z wołowiną, rukolą i pomidorkami
35 Min
Solanka z mięsem
2 Std.
Perliczki pieczone z jałowcem
2 Std.