Urządzenia i Akcesoria
Pasztet z gęsi z farszem grzybowym
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 9 godz. 45 min
25 plasterków
Składniki
-
100 g borowików, suszonych
-
gorąca woda ilość do namoczenia grzybów
-
1200 g wody
-
4 liście laurowe, suszone
-
3 - 4 owoce jałowca
-
6 - 8 ziaren ziela angielskiego
-
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
-
1000 - 1100 g nóg z gęsi (2-3 szt., patrz wskazówka)
-
300 g karkówki wieprzowej, bez kości pokrojonej na 3 cm kawałki
-
250 g wątróbek drobiowych, oczyszczonych (patrz wskazówka)250 g wątróbek z gęsi oczyszczonych (patrz wskazówka)
-
130 g cebuli szalotki przekrojonej na pół (patrz wskazówka)
-
20 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
-
bułka tarta ilość do oprószenia formy
-
2 jajka
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
½ łyżeczki tymianku, suszonego2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
-
1 ½ - 2 łyżeczki soli
-
1 ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 plasterek
Białko
12 g
Kalorie
929 kJ /
222 kcal
Tłuszcz
19 g
Błonnik
2.3 g
Węglowodany
3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
JESIEŃ
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Wielkanocny pasztet z królika
3 godz.
Pasztet z gęsi z suszonymi śliwkami
8 godz. 35 min
Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
2 godz.
Rillettes z kaczką i wieprzowiną
1 godz. 25 min
Pasztet wieprzowy zawinięty w boczek
8 godz. 50 min
Rolada z boczku i schabu
11 godz. 40 min
Balotyna z kaczki
2 godz. 45 min
Omułki zapiekane z ziołową bułką tartą
1 godz. 15 min
Pasztet z kaczki z żurawiną
2 godz. 15 min
Policzki wieprzowe (sous-vide) w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
8 godz. 45 min
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1 godz. 50 min
Pasztet z piersi indyka
2 godz.