
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g wody, letniej
- 70 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy keksowej
- 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 1 łyżeczkę cukru
- 1 ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 446.3 kJ / 106.6 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 17 g
- Tłuszcz
- 3.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 133.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenny z siemieniem lnianym
2 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 godz. 10 min
Bułki śniadaniowe
1 godz. 40 min
Chleb z otrębami
1 godz. 35 min
Ziołowy chleb pełnoziarnisty
1 godz. 45 min
Chleb pszenny
1 godz. 30 min
Chleb jabłkowy z płatkami owsianymi i tymiankiem
1 godz. 30 min
Chleb tostowy (bez laktozy)
2 godz. 45 min
Chleb żytnio-pszenny z oliwkami i bazylią
2 godz. 30 min
Zielony chleb ze szpinakiem
2 godz. 45 min
Tradycyjne bagietki
2 godz. 30 min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2 godz. 20 min