Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 300 g wody
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 30 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 15 g oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 250 g bryndzy, podzielonej na kawałki
- ¼ łyżeczki kminku, mielonego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu
- białko, do posmarowania kołaczyków
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 754.4 kJ / 180.2 kcal
- Białko
- 6.8 g
- Węglowodany
- 25.1 g
- Tłuszcz
- 6.1 g
- Błonnik
- 0.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Hotteok (drożdżowe, nadziewane placki na słodko)
1 Std. 30 Min
Bułeczki z sera gruyère
45min
Wytrawne racuchy z grzybami
40min
Podpłomyk cztery sery
55 min
Podpłomyki z masłem ziołowym
40min
Mini ptysie serowe (Gougères)
1 Std.
Chrupiący placek z rzodkiewkami i jajkiem (flammkuchen)
1 Std. 15 Min
Góralski kołacz z masą twarogowo-ziemniaczaną
3 Std. 10 Min
Pizza genueńska z cebulą (fugazza)
1 Std.
Pizza ze szpinakiem i owczym serem
50min
Podpłomyki z masłem czosnkowo-pietruszkowym
30min
Odrywany chlebek z nadzieniem słonecznikowo-ziołowym i czosnkiem
2h