Ciasto frangipane

Ciasto frangipane

4.7 140 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
12 kawałków

Składniki

Kruche ciasto
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    50 g
  • masła schłodzonego, pokrojonego na kawałki
    100 g
  • mąki pszennej
    230 g
  • jajko
    1
  • soli
    1 szczypta
  • ekstraktu z wanilii, naturalnego
    1 łyżeczka
Ciasto frangipane
  • masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
    150 g
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
    50 g
  • migdałów prażonych, niesolonych
    150 g
  • cukru
    150 g
  • jajka
    2
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • proszku do pieczenia
    1 łyżeczka
  • dżemu morelowego
    175 g
  • cukier puder ilość do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 480 kcal / 2016 kJ
Białko 8 g
Tłuszcz 27 g
Węglowodany 53 g
Błonnik 3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...