Tarta z botwinką i serem feta

Tarta z botwinką i serem feta

4.5 327 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
8 porcji

Składniki

Ciasto
  • 110 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 120 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 - 40 g wody zimnej
  • 1 płaska łyżeczka soli
Farsz
  • 2 pęczki botwiny w całości (ok. 350 g każdy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 20 g wody
  • 170 - 200 g sera typu feta pokruszonego
    170 - 200 g sera koziego, twarogowego, pokruszonego
  • 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 3 jajka
  • ¼ łyżeczki soli (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • koperek, świeży do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 340.6 kcal / 1426.1 kJ
Białko 11 g
Tłuszcz 23.1 g
Węglowodany 25.1 g
Błonnik 2.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...