
Urządzenia i Akcesoria
Tarta z botwinką i serem feta
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
8 porcji
Składniki
Ciasto
-
110 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
120 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-
30 - 40 g wody zimnej
-
1 płaska łyżeczka soli
Farsz
-
2 pęczki botwiny w całości (ok. 350 g każdy)
-
2 ząbki czosnku
-
30 g masła
-
20 g wody
-
170 - 200 g sera typu feta pokruszonego
-
100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
3 jajka
-
¼ łyżeczki soli (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
koperek, świeży do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
340.6 kcal /
1426.1 kJ
Białko
11 g
Tłuszcz
23.1 g
Węglowodany
25.1 g
Błonnik
2.8 g