Tarta orzechowa z kremem z nerkowców

Tarta orzechowa z kremem z nerkowców

3.6 25 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 6 godz. 55 min
12 kawałków

Składniki

Orzechowy spód
  • 70 - 80 g cukru trzcinowego
  • 80 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 150 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 g daktyli, suszonych, bez pestek
  • 100 g rodzynek uprzednio namoczonych, odciśniętych z nadmiaru wody (patrz wskazówka)
  • ½ - ¾ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 20 - 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 15 - 20 g oleju kokosowego
  • 1 szczypta soli
Krem z nerkowców
  • 400 g orzechów nerkowca namoczonych przez min. 4 godz.
  • 30 - 40 g syropu z agawy
    30 - 40 g syropu daktylowego
  • 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 20 g oleju kokosowego
  • 350 g pomarańczy bez białych błonek, pokrojonej w plastry
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 514.2 kcal / 2152.7 kJ
Białko 9.8 g
Tłuszcz 38.2 g
Węglowodany 40.4 g
Błonnik 6.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...