Tarta orzechowa z kremem z nerkowców
TM5 TM6

Tarta orzechowa z kremem z nerkowców

3.6 (25 ocen)

Składniki

Orzechowy spód

  • 70 - 80 g cukru trzcinowego
  • 80 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 150 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 g daktyli, suszonych, bez pestek
  • 100 g rodzynek, uprzednio namoczonych, odciśniętych z nadmiaru wody (patrz wskazówka)
  • ½ - ¾ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 20 - 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 15 - 20 g oleju kokosowego
  • 1 szczypta soli

Krem z nerkowców

  • 400 g orzechów nerkowca, namoczonych przez min. 4 godz.
  • 30 - 40 g syropu z agawy
  • 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 20 g oleju kokosowego
  • 350 g pomarańczy, bez białych błonek, pokrojonej w plastry
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
2152.7 kJ / 514.2 kcal
Białko
9.8 g
Węglowodany
40.4 g
Tłuszcz
38.2 g
Błonnik
6.9 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy