Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Arabska mieszanka przypraw
- 3 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżeczki goździków
- 1 gałka muszkatołowa, cała
- 1 laska cynamonu, przełamana na pół
- 3 łyżeczki nasion kolendry
- 3 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
Pasta mutabal z podpłomykami
- 500 g bakłażanów, przekrojonych wzdłuż na pół
- 1 ¾ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia bakłażanów
- pieprz czarny, mielony, plus dodatkowa ilość do posypania bakłażanów
- 175 g jogurtu naturalnego
- mąka pszenna chlebowa, ilość do oprószenia blatu
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ - 1 ząbek czosnku
- 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 30 - 40 g pasty tahini, (patrz wskazówka)
- pestki granatu, do posypania
- kolendra, świeża, tylko liście, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1287 kJ / 307.3 kcal
- Białko
- 10.4 g
- Węglowodany
- 53.7 g
- Tłuszcz
- 7.7 g
- Błonnik
- 5.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos majonezowy z chimichurri
10 min
Gnocchi z masłem orzechowo-szałwiowym
2hod. 10min
Seitan z sosem pomarańczowym
2h
Crostini z kremem z bakłażana i mozzarellą
1h
Kwaśne curry rybne (Fish ambul thiyal)
1h
Zupa miso, owoce morza w sake z ryżem
1h 5 min
Pasta à la Norma
50min
Oliwa portugalska
10 min
Pasta Taramosalata
15 min
Fondue z serów pleśniowych z grissini i gruszkami
25min
Ostra zupa z owocami morza (Tom Yum)
30min
Makaron bezjajeczny
1h 35 min