Urządzenia i Akcesoria
Pasta Mutabal z podpłomykami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
4 porcje
Składniki
Arabska mieszanka przypraw
-
3 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
-
3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
-
3 łyżeczki goździków
-
1 gałka muszkatołowa, cała
-
1 laska cynamonu przełamana na pół
-
3 łyżeczki nasion kolendry
-
3 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
Pasta mutabal z podpłomykami
-
500 g bakłażanów przekrojonych wzdłuż na pół
-
2 łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
pieprz czarny, mielony do oprószenia
-
175 g jogurtu naturalnego
-
185 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
-
mąka pszenna chlebowa do oprószenia blatu
-
½ - 1 ząbek czosnku
-
20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
30 - 40 g pasty tahini (patrz wskazówka)
-
pestki granatu do posypania
-
kolendra, świeża tylko liście, do posypania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
10.4 g
Kalorie
1287 kJ /
307.3 kcal
Tłuszcz
7.7 g
Błonnik
5.6 g
Węglowodany
53.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
LETNIE INSPIRACJE
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kawior z bakłażana
50 min
Salmorejo - hiszpański chłodnik pomidorowy
30 min
Crostini z kremem z bakłażana i mozzarellą
1 godz.
Pełnoziarnista focaccia z rozmarynem
2 godz. 5 min
Focaccia z pastą serową z oliwkami
2 godz. 10 min
Dip paprykowo-orzechowy
10 min
Podpłomyki w libańskim stylu
2 godz. 20 min
Libańskie chlebki z zatarem i sałatką z kaszy pęczak
2 godz. 20 min
Winegret w stylu azjatyckim
10 min
Sos romesco
1 godz. 25 min
Sycylijska caponata
30 min
Pasta baba ganoush z kminem rzymskim
1 godz. 40 min